BAHA

BAHA

bahasystem_med

(kép forrása: http://www.midwesthearingconsultants.com/wp-content/uploads/2011/02/bahasystem_med.jpg)

Mi a BAHA?

A BAHA egy csontba ágyazott hallássegítő rendszer, 3-4 mm-es titánium belső egységből és az arra csatlakoztatható külső hangfeldolgozóból áll. . A hangokat kétféle módon érzékeljük: lég-, vagy csontvezetéssel. Mindkét érzékelési folyamat elősegítésére jelentek már meg készülékek.  A légvezetéses hallókészülékek a léghullámokat erősítik, ill. továbbítják a középfülön keresztül a belső fülnek. Ha azonban a középfülben kóros elváltozás áll fenn, vagy az egyik fül működése leáll,  a hang eljutása a belső fülbe akadályozottá válik. Ezen esetekben jelenthet megoldást a csontvezetéses eszköz, ami a hangrezgéseket a koponyacsonton keresztül közvetlenül a belső fülbe juttatja.

Kiknek javasolt?

Egyoldali hallássérülés,  eltérő fül ill. hallójárattal rendelkezők, fülfolyástól szenvedők számára ajánlott, mivel számukra a légvezetéses hangfeldolgozó eszközök nem nyújtanak megfelelő megoldást.

Audiológiai szempontból vagy vezetéses/kevert típusú hallássérülés esetén ajánlott, ha a hallássérülés mértéke meghaladja a 30dB-értéket, vagy egyoldali siketség fennállása esetén. A BAHA egyoldali siketség esetén a siket oldalról is a jól halló oldal csigájához továbbítja a hangot, így a hallássérült személy BAHA viselése során mindkét oldalról képes érzékelni a környezet akusztikus ingereit és érteni a beszédet.

A BAHA eszköz beültetését elsősorban tinédzsereknek, felnőtteknek javasolják, mivel a gyermekek koponyája vékonyabb, lágyabb és a csontok nem eléggé erősek az eszköz beültetéséhez. Csecsemők és gyermekek számára az ún. Softband fejpánt segítségével viselhető a BAHA hangfeldolgozó. Ez egy rugalmas, a fej méretére igazítható pánt, melyre a hangfeldolgozó egy pattintással csatlakoztatható. A pánt szorosan tartja a feldolgozót a csontvezetéses halláshoz szükséges helyen.

BAHA ATTRACT:

A BAHA ATTRACT technológiája lényegesen leegyszerűsíti az implantátum behelyezését, mindemellett várhatóan csökkenti az esetleges szövődmények előfordulásának lehetőségét is.

Baha-4

(kép forrása: http://www.c-a-network.com/images2014/Baha-4.png)