Bende esete a CI-vel/ a műtét előtt

Köszöntök mindenkit Bendegúz világában. Egy sorozat indul itt az Úton blogon az ő fejlődéséről. Bende két és fél évesen kapott először hallókészüléket. Hamarosan nyilván valóvá vált, hogy a hallása folyamatosan romlik, és a nyáron már a legerősebb hallókészülék sem ért nála szinte semmit, olyan súlyosan siketté vált. 2013 október 29-én hosszas várakozás után kapta meg az egyoldali cochleáris implantátumát, melyet november 28-án kapcsoltak be. (A cochleáris implantátumról többet itt:http://azephallasert.hu/cochlearis-implantacio/) Bende valószínűleg nem hallássérülten született, a szülők elmondása és a hallásvizsgálatok szerint a beszédfejlődése beindult, de kb. egy éves korában megrekedt, valószínűleg akkor kezdődtek a hallásproblémái. Az implantra  kb. 8 hónapot vártak. Sajnos már nyár óta nem hordta a hallókészülékét, a korábbi hallásélménye pedig távoli és csekély volt, így olyan reakcióra számítottunk nála, mint akinek nulla hallásélménye volt az implant előtt. A korábbi hallásélmény jelentősen befolyásolja az implanttal való fejlődés menetét és tempóját is.

Itt egy videó a műtét előtt egy héttel róla. Látható, hogy a hallás, mint csatorna teljesen ki van zárva nála, hallható a siketes hangszíne. A családtagokkal ekkor már jelekkel kommunikált.

A második videó bekapcsoláskor készült. Nagyon vártuk ezt a napot. El sem tudtunk képzelni, hogy milyen reakciót vált majd ki belőle az első hangok meghallása. Reménykedtünk, hogy tetszeni fog neki, féltünk, hogy sírni fog. Végül egyik sem történt meg, jó ideig semmi reakciója nem volt, elkezdett az arckifejezése megváltozni, kicsit pirosodott, majd egyszerűen levette a processzort. Ha a szülő azt reméli, hogy a bekapcsolás után fellélegezhet, nagyon is téved. Az aggódás folytatódik. Vajon elfogadja-e majd később? Tudom-e, hogy mit hall vele? Vajon ő mit érez hallás címszó alatt? Hány beállítás után lehet érezni, hogy tényleg hall?… stb. kérdésekkel és aggodalommal küzd a család és küzdök én is. Egy részlet a bekapcsolásról:

Azóta eltelt három hét, Bende folyamatosan viseli a processzort, felfedez és tájékozódik a hangok világában. Videó róla legközelebb…