Hallókészülékek

A hallókészülék olyan kisméretű hangerősítő eszköz, amellyel a műtéti vagy gyógyszeres úton nem kezelhető halláscsökkenést lehet javítani.

Egyetlen hallókészülék sem képes a normál hallást visszaadni, vagy a hallásproblémát tökéletesen megoldani, de nagymértékben segítik a hallási tapasztalatok fejlesztését és a beszédérzetet. A hallássérült személynek olyan hangélményeket biztosít, melyeket e készülék nélkül nem hallana meg.

A modern technika és a digitális jelfeldolgozású hallókészülékek lehetővé teszik azt, hogy szelektív módon azokat a hangokat erősítsék fel, amelyekre a hallássérült személynek szüksége van, különös tekintettel a beszédhangokra. Elviselhetővé teszik a közepesen, vagy erősen hangos zajokat, s hallhatóvá teszik a halkakat.

Ma már számtalan modern hallókészülék közül választhatunk, nem is beszélve a sokféle kivitelről és színválasztékról. A hallókészülék típusokat a viselésük helye alapján osztályozhatjuk.  Vannak fül mögötti, („BTE”; Behind-The-Ear) és hallójáratban viselhető („ITE” In-The-Ear) készülékek. A kisgyermekeknek általában fül mögötti készüléket ajánlanak.