Jól szeretni

“Megismerlek és elfogadlak.borító
Olyannak, amilyen vagy.
A te teljes világodat.
Aki jól szeret, az megismer és elfogad
– saját világát kitágítja a másik felé.
Befogadja őt.”  

                                         – Vekerdy Tamás-

 

 

 

Egy rövid könyvajánlót talán azzal érdemes kezdeni, hogy kinek is ajánlom azt.
Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyve elsősorban szülőknek íródott, ahogy az alcímből látható. Viszont a könyv rengeteg gondolatébresztő kérdést fogalmaz meg nemcsak szülők, hanem minden gyermekkel, fiatallal foglalkozó szakember számára is. De nemes egyszerűséggel ajánlott egy olyan olvasó számára, aki szívesen elgondolkodik  a mindennapi élet néhány kérdésén.

A könyv a nevelési kérdések mellett ember/gyermekismereti, önismereti, neveléstudományi kérdéseket is érint. Ezeket a komoly témákat könnyed nyelvezettel, sok szemléletes példával és hihetetlen őszintéséggel tárja az olvasó elé. A könyv külön fejezetekre van osztva, mely segíti az eligazodást és spontán módon kelti fel az olvasóban a vágyat, hogy egy-egy fejezet végén átgondolja az olvasott témakört saját életére, gyermekére, tanítványaira vetítse.

vekerdy2
Vekerdy Tamás, gyermekpszichológus

Mikor a könyvet kezembe vettem válaszokat vártam. Hogy mit kaptam? Rengeteg választ, sőt válaszokat egy-egy kérdésre. Vagy talán néha újabb kérdéseket. Hogy miért? Vekerdy minden kérdést és így a válaszokat is átfogóan kezeli, és hangsúlyozza, hogy nincsenek receptek, nincsenek egyértelműen követendő utak az életben. Az egyedi eset hozta mérlegelés szükségességét, a sokszínűség értékeit emeli ki.

A legkisebb gyermekkortól kezdve a kamasz koron át, egészen a fiatal felnőttkorig foglalkozik nevelési kérdésekkel; melyek sokszor azon túlmutatva az életfilozofikus kérdések medreibe tévednek.

Mindezekből szeretnék néhányat kiemelni, mely kérdésekkel mi is gyakran találkozunk mindennapi munkánk során, és amik által sok reflexiót kaphatunk munkánkhoz.
Számos csecsemőkori, kisgyermekkori kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozza a mértékletességet és ösztönzi a szülőket arra, hogy a maguk és gyermekek igényeiből induljanak ki és ne mai divathóbortoknak, az internet sulykolta trendeknek kívánjanak megfelelni! Hiszen nincsenek olyan módszerek, eszközök, melyek tényleg mindenkinek beváltak volna.

Mennyit emlegetjük a korai fejlesztésben résztvevő és óvodáskorú gyermekek szüleinek a mozgás kiemelt szerepét, sőt nemcsak emlegetjük, hanem a foglalkozásokon táncolunk, ugrálunk, akadálypályán megyünk végig, egyensúlyozunk, vagy éppen mókázunk egy klassz gyerekdalra. Ennek fontosságát Vekerdy nagyon szemléletesen és precízen így fogalmazza: “A sok szabad mozgástól lesz majd a kibontakozó, tiszta beszéd. “És a tiszta, jól tagolt beszéd hozza meg a tiszta, jól tagolt szuverén gondolkodást – nem pedig fordítva.”

gumicsizma

Beszél a művészetek, a mesék szerepéről, hogy  “nekünk kell ráébresztenünk őket a látható, megtapasztalható, átélhető világ szépségeire”. S hogy miért? Mert “a művészet a szabadság és a szeretet felé vezet. Mondhatnám azt is: jobbá tesz. Teljesebbé. Igazabbá. Teljesebb önmagammá miközben a világ felé tágítja énem határait.

vöröske

Pedagógusként olvasva néhány fejezetet, azok gondolatai akár hitvallásként is megmaradhatnak emlékeinkbe vagy vitaindító kérdésként is szerepelhetnek, de mindenképpen megéri elgondolkodni rajtuk. Vekerdy idézi Goethe-t “ha aszerint nézünk egy emberre, hogy milyen ő az adott pillanatban, akkor hátráltatjuk, visszafogjuk fejlődésében. Ha azonban aszerint nézünk rá, hogy milyenné, kivé is lehetne adottságai, lehetőségei szerint, akkor előresegítjük őt életútján”.

“A kisgyermek zseniális tanulása, amely az önkéntelen figyelmen alapul, spontán felszívja, beszívja a környezeti hatásokat, úgy minden a környezeten múlik.”

fára mászás

Sokat jelentett számomra a könyv olvasása.
Pozitívan megerősített abban, hogy munkám során jó úton haladok. Erőt adott ahhoz, hogy tovább haladjak a néha rögös ösvényen. Új szempontokra hívta fel a figyelmem, mely segít abban, hogy egy-egy kérdéskörrel még sokoldalúbban foglalkozhassak.

Itt olvashat egy riportot a szerzővel.
Vekerdy Tamás facebook oldalán szerepléseiről, szerzeményeiről és általa ajánlott cikkekről, könyvekről tájékozódhat.

“A szeretet szabaddá tesz.”