Nálunk is ’becsengettek’ – dióhéjban a Fül-Elek napról

Idén  harmadik alkalommal került megrendezésre a már-már hagyománnyá váló, éves ’Fecske’, illetve ettől a tanévtől fogva ’Fül-Elek Iskolanyitogató’ névre keresztelt rendezvényünk.

 

Mit is takar ez a rendezvény?

Minden naptári év augusztusában, tehát még a tanítás megkezdése előtt, találkozóra invitáljuk a leendő első osztályos tanítványainkat, szüleiket és a nebulók leendő tanítóit.

Találkozónk célja  egy olyan alkalom szervezése, melynek keretében

  • jobban megismerhetjük egymást (a leendő tanítók a hallássérült tanítványaikat, valamint mi is az integráló pedagógusokat)
  • bővíthetjük integráló kollégáink hallássérüléssel, hallássérült tanulók integrált oktatásával kapcsolatos ismeretanyagát
  • és nem utolsó sorban közös tapasztalat- és eszmecserét is folytathatunk.

Minden tanévkezdés előtt személyesen, telefonon, email-ben meghívónk átadásával invitáljuk vendégeinket. Az elmúlt évek során tapasztaltak és a kapott visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy bár szinte minden intézményben viszontagságos keretek között indul az augusztus 20-a után hét, és nyár utolsó hetéről lévén szó, sok család még nyaral; mégis az érintett pedagógusok, szülők és leendő első osztályosok igyekeznek részt venni az eseményen.

A rendezvény hagyományaihoz híven idén is a hallássérült tanítványaink ismerkedő körével, valamint szurdopedagógusaink által vezetett bemutató foglalkozással indult. Kollégáink a foglalkozás interaktívabbá tétele érdekében részvételre buzdították a vendégpedagógusokat, akik örömmel és nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a kör- illetve páros játékokba.

DSC02742

A bemutató foglalkozást egy rövid szünet követte, majd a vendégpedagógusok előadássorozatot hallgathattak meg módszertani intézményünk működéséről, hallássérüléssel kapcsolatos pedoaudiológiai- és technikai ismeretekről, továbbá az integrációban előforduló mindennapi szituációk megkönnyítése érdekében különböző tippekkel, ’trükkökkel’ gazdagodhattak. A közösen töltött nap az integráló- és a szurdopedagógusok közös beszélgetésével zárult, továbbá vendégeink még távozásuk előtt kölcsönzőket is felkereshették!

Örömmel töltötte el kollégáinkat, hogy idén is több különböző intézmény képviseletében közel 20 pedagógus tisztelte meg a Fül-Elek Iskolanyitogató rendezvényünket. Ezúton is köszönjük, hogy eljöttek, ezzel is megalapozva jövendőbeli sikeres közös együttműködésünk!

Fül-Elek-Fecskenap végleges hallókás képpel