Ő nem én vagyok.

stuartSiket gyerekkor, halló felnőttkor, egyetlen élet!

“Lenyűgöző és megindító beszámoló a siket gyerekkorról és a cochleáris implantáció csodája segítségével megélt felnőttkorról.”

Stuart McNaughton Ő nem én vagyok című könyvének bemutatóján jártunk.

Stuart McNaughton brit író, akinek nem régiben fordították le magyarul az első könyvét. A könyv egy megindító önéletrajz. Különlegessége,  hogy az író maga súlyos hallássérült. Oly megtiszteltetésben volt részünk, hogy Magyarországra is ellátogatott, bemutatta nekünk a könyvét, és készségesen válaszolt a kérdéseinkre.

” Egyszer az iskolában a fiúk csúfoltak, hátra tekerték a kezem, és a szemem láttára az egyik hallókészülékemet a wc csészébe dobták. “

Stuart őszintén elmondta, hogy gyerekkorában nagyon sok kellemetlenség érte a hallássérüléséből fakadóan. Az iskolában gyakran peremhelyzetre került és nevetség tárgyává vált. 18 hónapos korában vesztette el a hallását és négyévesen kapott először hallókészüléket. Két és fél évet töltött teljes csendben és némaságban. Mégis halló közegben végezte el az iskolát, és 16 évesen munkába állt. Ekkoriban a hallása már oly mértékben leromlott, hogy hallókészüléke sem nyújtott elég segítséget számára.

“Nem bírom tovább!”

Bevallotta, hogy a folyamatos küzdelem és kudarc nagyon elkeserítette, fiatal felnőtt korára az öngyilkosság gondolatával is gyakran eljátszott. Ekkor ment el audiológusához, akinek kifakadt: “- Nem bírom tovább! Nem akarok így élni!” Az audiológus válaszul megemlítette Stuart-nak a cochleáris implantátumot, mint lehetőséget.

” A bekapcsolás után hallottam egy statikus hangot. Láttam, hogy az édesanyám szája mozog. Akkor jöttem rá, hogy a hang, amit hallottam az anyukám hangja. “

110706103348570
cochlearimplantaltak.hu

Stuart már az első beállítás után számos hangot felfedezett és meghallott. A világ kinyílt számára. Ez a világ nem volt többé hangtalan. Hihetetlenül gyors hallás- és beszédfejlődés követezett be ezután. Szükség volt hozzá kitartó akaratra. Elmondása szerint tudatosan megfigyelt minden hangot, folyamatosan kérdezgette a körülötte lévőket: – Ez minek a hangja, az mi volt? Megfigyelt, és a tudatát teljes egészében a fejlődése felé fordította. Mert egyszerűen mindennél jobban akart hallani!

” A második implant után biztonságban éreztem magam, mert tudtam, hogy a hangok honnan jönnek. A zenét is sokkal jobban élveztem.”

A könyvbemutató elején ami először feltűnik az embernek, hogy az író a hallássérülése ellenére milyen tökéletes tisztasággal és választékossággal beszél. Elmondása szerint az első implantátum előtti időszakban nem volt igazán érthető a beszéde, majd a műtét után két évvel már szépen beszélt.

A jelenlegi hallását illetően bemutatta nekünk a legfrissebb hallásmérésének eredményét, miszerint pont olyan a hallása, mint egy újszülöttnek. Be is bizonyította ezt a “hallgatóságnak”, ugyanis nem állt rendelkezésre mikrofon az előadás után, hogy feltegyük a kérdéseinket. Stuart akkor is meghallotta a hozzá szegezett kérdéseket, amikor a teli teremben több méteres távolságból célozták hozzá. Kedves volt, amikor ezen még Ő maga is meglepődött. 🙂 Talán időnként számára is hihetetlen, felfoghatatlan, hogy létezik egy csoda, a cochleáris implantátum, mely közel teljes mértékben korrigálja a súlyos hallássérülést, és ami így megváltoztatta az életét.

Saját magát mindig is siketnek vallja, de halló családban nevelkedett és halló életet élt. Nem is tudja másképpen elképzelni az életet, mint hallással és hangos beszéddel. Az a gyermek, aki ezt nélkülözte, ez már rég nem Ő. Ebből az érzésből született a könyv címe: – Ő nem én vagyok. Azzal a céllal írta, hogy sok hasonló sorsú embernek, gyermeknek és szüleiknek példát mutasson, válaszokat és erőt adjon az úton.

“Ma már képes vagyok részt venni többszemélyes társalgásban, és azt élvezem leginkább, hogy meg is tudok másokat nevettetni! “

Valóban. Minket nem csak megnevettetett, hanem meghatott, lelkesített, inspirált, feltöltött a beszéde. Ezután szabadon kérdezhettünk tőle. Ki is használtuk. Sok felnőtt, tinédzser,  és szülő kérdése hangzott el, melyekre Stuart mind őszintén és kielégítően válaszolt.

A könyv természetesen megvásárolható, jobban mondva megrendelhető itt. Külön Facebook oldala is van itt. Érdekes beleolvasni, illetve szerintem további kérdéseket lehet feltenni és üzeneteket átadni az írónak.

Stuart McNaughton életéről és a könyvről további tudnivalók olvashatók angolul itt. 

A cocheáris implantátumról további tudnivalók pedig itt találhatóak.