Óvoda

Óvodás korú hallássérült gyermekek ellátása

A korai fejlesztés folytatásaként, illetve 3 éves kortól kezdődhet meg az óvodai nevelés, amely során utazótanár kollégáink a családok és a befogadó intézmények rendelkezésére állnak szaktudásukkal.

Beiratkozás előtt szükség esetén segítünk felkeresni, illetve felvenni a kapcsolatot a potenciális intézményekkel. Korábbi intézményi tapasztalatainkat megosztva azon      igyekszünk, hogy minden aspektusból nézve a legmegfelelőbb óvodát választhassák a szülők.

Mielőtt elkezdődik a nevelési év, szükség van a Szakértői Bizottság (bővebben lásd itt ) felülvizsgálatára, amelyben  kijelölik a választott óvodát (befogadó nyilatkozat ellenében) az integráció helyéül, illetve a szurdopedagógiai fejlesztés heti óraszámát határozzák meg.

A szakértői véleményben meghatározott óraszámnak megfelelően egyéni fejlesztési terv mentén  szurdopedagógiai foglalkozásokat tartunk a hallássérült gyermek számára a fogadó intézményben.

Minden hónapban egyszer csoportos foglalkozásokat  szervezünk, ahol nyelvi szint szerinti csoportokra bontva foglalkozunk a gyermekekkel.

Az óvodás gyermek számára a tanév végén minden évben egynapos kirándulást szervezünk.

A fogadási szándék mellett is előfordulhatnak aggodalmak, kérdések az óvodapedagógusok részéről, ami természetes, hiszen egy számukra új helyzettel állnak szemben. Annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen az integráció, rendszeresen hospitálunk a csoportban és folyamatos konzultációkat tartunk az óvodapedagógusokkal.

 

Igény estén érzékenyítő előadásokat, foglalkozásokat tartunk a szülők, a nevelő testület, illetve a fogadó óvodai csoportok számára.