Hallás/Hallássérülés

Hallás/Hallássérülés

Hallás

Mit takar az ép hallás?

Érzékszerveink közül az egyik legkiemeltebb szerepe a hallásunknak van, mivel mindennapjaink során nagymértékben támaszkodunk rá, sokféle információ felvételére szolgál. Minden irányból közvetít, távolabbi eseményeket is bejósol, irányítja a vizuális észlelést, kíváncsiságot vált ki és hangulatot közvetít. Kulcsfontosságú a beszéd kialakulásában és a személyiség fejlődését is befolyásolja.
A hallás szerve a fül, mely az akusztikai ingerek felvételére képes érzékszerv. Érzékeli a hang magasságát és a hangerőt, valamint alkalmas a hang irányának megítélésére is. A fül három részre tagolható: külső fül, középfül és belső fül.

Hallójárat

A külső fül a levegőrezgések vezetésére szolgál, csatornaként működik. A fülkagyló összegyűjti a hanghullámokat és azokat a hallójáraton keresztül a dobhártyáig vezeti. A külső hallójárat rezonátorként működik, a fülkagyló közepéből indul, és a középfülbe vezet. A hallójárat dobhártyával végződik, amely elválasztja a középfültől. Amikor a hangok elérik a dobhártyát, rezgésekké alakulnak, és ezek a középfülbe jutnak. A dobhártya belső felszínéhez a kalapács nyele rögzül.

A középfül a dobüregből áll, mely egy levegővel telt üreg. Itt találhatók a hallócsontok, és a hozzájuk tapadó izmocskák, továbbá a garatot a dobüreggel összekötő fülkürt.

A belső fül a hallás és az egyensúlyozás készülékének receptorait tartalmazza. A hallás szempontjából a legfontosabb elem a csiga (cochlea), melynek belső járata folyadékkal teli. Ebben találhatók a szőrsejtek: egy részük a magas hangokra, másik részük a mély hangokra érzékenyebb. A szőrsejtek rezgésének hatására idegi impulzus keletkezik, mely a hallóidegen keresztül végül az agyba jut, s létrehozza a hallás élményét.

Hallássérülés

Mikor beszélünk hallássérülésről?

„A hallássérülés elnevezés gyűjtőfogalom, a halláskárosodások minden fokát és típusát belesoroljuk.” (Csányi Yvonne)

A hallásveszteség megítélése többféle módon történhet, értelmezésük során mennyiségi és minőségi szempontok érvényesíthetők. A hallássérülés fogalmát orvosi és gyógypedagógiai szempontból is megközelíthetjük.

Orvosi értelemben négy csoportról beszélhetünk:

 • Enyhe fokú hallássérülés
 • Középsúlyos hallássérülés
 • Súlyos hallássérülés
 • Siketség

A hallássérülés gyógypedagógiai fogalma ennél szűkebb tartalmú:

“Hallássérült az a gyermek (ifjú, felnőtt, idős egyén), akinek hallásvesztesége oly mértékben korlátozza a fejlődési, nevelési és tanulási lehetőségeiben, hogy eredményes fejlesztéséhez gyógypedagógiai támogatás szükséges. Mivel a hallásveszteséggel arányosan akadályozott az anyanyelv-beszéd kialakulása, a speciális nevelési szükséglet elsősorban a természetes beszédelsajátítás feltételeinek megteremtésében jelentkezik.” (Farkas, Perlusz, 2000, p.507.)

A hallásveszteség mértékétől függően több csoportot, típust különböztetünk meg aszerint, hogy mi az a minimális hangerő, aminél a vizsgált személy a hangot jelzi. A mennyiségi szempont figyelembevételével a különböző frekvenciákon (Hz) mért hallásveszteség decibelben (dB) kifejezett mértékét veszik figyelembe.

A hallássérülés hátterében többféle ok állhat (örökletes vagy szerzett hallássérülés,  de az is előfordulhat, hogy a szakemberek nem tudják a pontos okot megállapítani).

A hallás állapotáról az audiológián készített audiogram ad pontos képet.

Az audiogramról bővebb információ ITT és ITT található.

A hallássérülés típusai lokalizáció szerint:

Vezetéses hallássérülés

A hangok a külső fülben vagy a középfülben található mechanikus akadályok miatt nem tudnak eljutni a belső fülbe. Kiváltó okai lehetnek többek között a felgyülemlett fülzsír, folyadék felhalmozódása a középfülben, a középfül fertőzése, illetve a dobhártya károsodása, átszakadása. Lehet átmeneti jellegű is, és sokszor gyógyszeres kezeléssel vagy orvosi beavatkozás segítségével kezelhető.

Idegi hallássérülés

Ez a halláscsökkenés leggyakoribb formája. Az idegi hallásvesztést a belső fülben található szőrsejtek károsodása idézi elő. A kialakulásának lehetséges okai között az öröklődés, zajártalom, a hallóideget és a belső fület érintő vírusos fertőzések és a gyógyszerek mellékhatásai is szerepelhetnek. A hallásvesztés ebben az esetben maradandó, és általában mindkét fület érinti.

Kevert típusú hallásvesztés

A kevert típusú hallásvesztés a vezetéses és az idegi halláscsökkenésnek a kombinációja, és általában a külső-, a belső-, és a középfület is érinti. Ennek gyógyítása orvosi kezeléssel és hallókészülék használatának együttesével történik.

Gyanújelek

 • Rizikófaktort jelentenek többek között a terhesség alatti méhen belüli infekciók, koraszülés, fertőző megbetegedések és ototoxikus antibiotikumok is.
 • Zajban nehezített beszédértés.
 • Nagymértékű szájra orientáltság és nonverbális jelekre való támaszkodás.
 • Gyakori visszakérdezés.
 • Rendszeres félrehallás, félreértés.
 • Összetett utasítások megértésének nehezítettsége.
 • Hangforrás lokalizációjának bizonytalansága.
 • Gyakori beszédhibák, nem megfelelő hangképzés.
 • Hiányos szókincs. Grammatikailag nem megfelelően szerkesztett mondatok használata.

Amennyiben a gyanújelek bármelyike fennáll, javasoljuk fül-orr-gégész illetve audiológus felkeresését. A hallásvizsgálathoz nem kell beutaló (sem hallásmérésre, sem fül-orr-gégészeti vizsgálatra). 9 éves korig 4 évente, ezt követően 6 évente – középfokú tanulmányok befejezéséig – van lehetőség hallókészülék cserére. Érdemes több hallókészüléket is kipróbálni annak véglegesítése előtt.

Az alábbi linkeken tájékozódhat:

A fül-orr gégészeten, audiológián megállapított hallásveszteség egy orvosi diagnózis. Ahhoz, hogy a gyermek, fiatal megkapja az állapotának megfelelő fejlesztéseket, terápiákat, szükséges egy pedagógiai diagnózis is. Ezért a szakorvos javaslata alapján szükséges felkeresni az FPSZ Hallásvizsgáló, Gyógypedagógiai Tanácsadó, Korai Fejlesztő, Oktató és Gondozó Tagintézményét. Az itt elvégzett részletes gyógypedagógiai és pszichológiai vizsgálat alapján kerülhet sor a sajátos nevelési igény (SNI) megállapítására, a szakértői vélemény pedig magában foglalja a gyermekek számára szükséges, ingyenes korai fejlesztést, az óvodai, általános és középiskolai egyéni fejlesztést az általa kijelölt intézményben.

Hallásjavító eszközök

Milyen hallásjavító eszközök állnak a hallássérültek rendelkezésére?

A megfelelő eszköz -hallókészülék, cochleáris implantátum, BAHA stb. – a hallás-, beszéd-, nyelv fejlesztés egyik alapfeltétele. Ezek kiválasztása a legjobb esetben team munkában történik. Közreműködik benne a fül-orr-gégész, az audiológus, a szurdopedagógus és az érintett személy (gyermekek esetén a szülők és a közvetlen környezet).  Az eszközök lehetnek hallókészülékek, illetve implantátumok. Utóbbiból leggyakoribbak a cochleáris implantátum és a BAHA, amiről lejjebb tájékozódhatnak.

Hallókészülékek

A hallókészülékek vezetéses és idegi, enyhe, középsúlyos és súlyos hallássérülés esetén is segítséget nyújthatnak a megfelelő hallásélmény biztosításához. A kisméretű hangerősítő eszköz a hanghullámokat elektromos rezgésekké alakítja, felerősíti, majd visszaalakítja hanghullámokká. A digitális készülékek az egyéni szükségletekhez igazíthatók, jobb hangminőséget, tisztább beszédértést biztosítanak.

A különböző hallókészülékekről fontos információkat talál a gyártók oldalain.

Cochleáris implantátum (CI)

A cochleáris implantátum (CI) súlyos fokú, idegi eredetű hallássérülés esetén alkalmazható elektronikus eszköz. A sérült belső fül (cochlea) feladatát végzi el, és a szőrsejteket elektródasorral pótolva továbbítja a hangokat az agy felé. A cochleáris implantátum két részből áll. A külső egység részei: mikrofon, beszédprocesszor, kábel és tekercs. A belső egység részei: belső implantátum elektróda. A külső egység felfogja a hangingert és rádióhullámok segítségével továbbítja a belső fülbe, a csigában lévő elektródának. Az elektróda a hiányzó szőrsejtek munkáját helyettesíti, majd az így keletkezett impulzust a hallóideg továbbítja a hallóközpontba.

Magyarországon jelenleg fül-orr gégészeti klinikákon végeznek CI-műtétet.

A Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesületének honlapja választ adhat a cochleáris implantátummal kapcsolatos kérdésekre.

Az implantátumok további típusairól a forgalmazók oldalain olvashat részletesebben: COCHLEARMED-EL