Hangadó, hogy a hangok még közelebb kerüljenek

Az Ép Hallásért Alapítvány pályázatot hirdet „Hangadó 2021” címmel. A pályázat keretében adó-vevő rendszer biztosításával szeretnénk támogatni a hallássérült gyermekek és fiatalok mindennapjait, életminőségük javulását, sikeres iskolai haladását.

A rendszer két részből, egy mikrofonnal ellátott adóból (melyet többnyire a pedagógus visel, de használhatják az osztálytársak/csoporttársak is), illetve egy/kettő vevőből (a hallássérült gyermek viseli) áll, mely a gyermek hallásjavító eszközéhez (hallókészülék/cochleáris implantátum) csatlakozik, így a hangot közvetlenül a készülékébe juttatja.

A zajosabb környezet, a nagyobb távolság, a csoportmunka akusztikai körülményei megnehezítik a hallássérült gyermekek és fiatalok beszédértését, kommunikációját, tanulását, a tevékenységekben való aktív részvételt és a szociális beilleszkedést.
Azok a gyerekek, akik adó-vevő rendszert használnak, sokkal jobban tudják követni a tanórákat, magabiztosabbak és önállóbbak. Kortárs kapcsolataikban is pozitív hatás érzékelhető: nyitottabban és bátrabban ismerkednek, a tanórákon kívüli interakciókban aktívabban és könnyedebben vesznek részt, szociális kapcsolataik erősödnek és bővülnek.

Mindemellett az adó-vevő rendszerek használata a többségi pedagógust szinte észrevétlenül segíti abban, hogy természetes gördülékenységgel tarthassa a tanórát, miközben személyre szabott és differenciált segítséget is tud nyújtani a tanulási folyamatban.
Az adó-vevő készülék használatának számos előnye van mind a hallássérült tanulók mind az őket tanító pedagógusok számára. Eredményes megvalósulásához kiemelten fontos a pedagógus együttműködése, a tanórákon az adó rendszeres és rendeltetésszerű viselése.

Célunk, hogy pályázatot benyújtó hallássérült gyermekek és fiatalok jelenlegi hallókészülékéhez/cochleáris implantátumához (CI) a lehető legmegfelelőbb adó-vevő készüléket tudjuk biztosítani.
A pályázat során olyan adó-vevő rendszerek kerülnek beszerzésre, melyek univerzálisak, így több típusú hallókészülékhez és CI-hez is illeszthetőek, és a kapcsolat nem Bluetooth alapon működik.
A megfelelő adó-vevő készülékek kiválasztásában, beszerzésében, valamint gondozásában* együttműködő partnerünk a Hangzoona Kft. az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán (1093 Budapest, Ecseri út 3.).

A pályázatra fordítható maximális keret: 800.000 Ft (~ 3 adó-vevő rendszer)

Ki pályázhat?

  • 6-20 év közötti hallássérült gyermekek, fiatalok
  • akik hallókészüléket, CI-t vagy hallókészüléket és CI-t egyaránt viselnek.

A pályázat benyújtásának és sikeres elbírálásának feltételei:

  • a pályázati űrlap kitöltése
  • az adatvédelmi tájékoztató és nyilatkozat elfogadása
  • a szükséges dokumentumok csatolása:
    • hallássérülést és esetlegesen egyéb társuló zavart igazoló dokumentációk, audiogram,
    • motivációs levél
    • szurdopedagógus és/vagy pedagógus támogató véleménye, jellemzése
  • *az utógondozásban való részvétel (pl. a hallásjavító eszközök és az adó-vevő rendszer összehangolása, illesztése, ezzel összefüggésben kapcsolattartás, visszajelzés)
  • egyéb felmerülő költségek (audiopapucs, adapter, streamer stb.) a pályázót (és családját) terhelik.

Előzetes tapasztalat adó-vevő készülékkel nem feltétel!

A pályázat benyújtásának határideje:
2021. szeptember 21.

A pályázat benyújtásának két módja:

  • Postai úton:  Az Ép Hallásért Alapítvány – Hangadó 2021 Pályázat, 1142 Budapest, Rákospatak utca 101.
  • Elektronikus úton (Jól olvashatóan kitöltve, aláírva és beszkennelve/fotózva) az info@azephallasert.hu e-mail címre.

A pályázat elbírálásának határideje: október 3.

A pozitív elbírálásban részesülőket a Pályázati űrlapon megadott elérhetőségeken (e-mail cím, telefonszám) értesítjük.

A pályázat kapcsán felmerülő kérdéseikkel forduljanak hozzánk az info@azephallasert.hu e-mail címen.